Eigenwijs

Wat is er mooier dan je eigen talent te ontdekken en dit aan je collega’s te kunnen laten zien? Hoe trots kun je zijn op je collega’s die dat durven en doen, en op de organisatie die dat mogelijk maakt?

Vijftien jaar geleden maakte ik mijn eerste theatervoorstelling. Ik deed dat in het kader van het 2e lustrum van Pentascope, een organisatieadviesbureau waar ik destijds met veel plezier heb gewerkt.
In die tijd begon Pentascope zich nadrukkelijk te manifesteren als een ander bureau. De gerichtheid op wat mensen (medewerkers) daadwerkelijk drijft, waarin zij kunnen en willen excelleren werd in de steigers gezet.
Toen ik werd gevraagd om een bijzondere bijeenkomst voor relaties en medewerkers te organiseren greep ik mijn kans. Dit resulteerde in De Ontmoeting, gespeeld met twaalf collega’s en professioneel ondersteund door Erik Huizinga.

Veel relaties reageerden met: “wat een talent hebben jullie in huis”. Ook vanuit academische hoek kwam er veel waardering, vooral voor de wijze waarop we de dilemma’s in veranderingen zo duidelijk hadden laten zien en voelen. Het was blijkbaar gelukt, om met een zaal te communiceren over inhoudelijke onderwerpen, zonder dat daar een Powerpoint presentatie bij nodig was. Theater maken kon dus betekenisvol zijn, was de les die ik hieruit trok.

In de jaren daarna heb ik nog vele andere voorstellingen met organisaties gemaakt.
In mijn werk als organisatieadviseur probeer ik als het ook maar enigszins mogelijk is , te werken vanuit participatie. Dit betekent: de organisatie zelf invulling laten geven aan de verandering of vernieuwing. Het maken van een theatervoorstelling doe ik ook grotendeels langs deze lijn. <lees verder>

© Mario Verweijen 2018